Borsi a házban

Borsi a házban

Élesztőmentes tönkölybúzakenyér

2015. május 04. - borso.

tonkolybuzakenyer.jpg

 

Hol a konyharuhám? Valaki? Hiányzik, még anyától kaptam...oké, nem aludtunk együtt és nem vittem melóba titokban a táskámban. Tiszta szerencse, hogy a legutolsó képem róla, amikor az egyik legmenőbb élesztőmentes kenyeremet közel engedte magához. Ugyanis, ez a kenyér rohadt egészséges, nem gluténmentes, de a narancsbőrfan élesztő szkippelve lett belőle, és azt még nem is említettem, hogy 6,5 perc az összeállítása. Annyi hozzátartozik még a sztorihoz, hogy ő volt a reformétkezésem első alkotása és már akkor tudtam, hogy bandatag lesz, és nem engedem el. Előre szólok, hogy, ha nem vagy nyitott az új ízekre, akkor bele se kezdj, viszont, ha szeretnél egy hájgyilkossal kelni-feküdni, akkor erőltessed meg magad.;)

MIBŐL ÁLL ÖSSZE?


25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

2 dl víz
1/2 teáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál olivaolaj/kókuszzsír olvasztva
ízlés szerint só

HOGYAN LESZ OLYAN, MINT A KÉPEN?


Annyira bonyi lesz, hogy nem. A lisztet, a sót, a szódabikarbónát nagy odafigyeléssel elkevered, belekanalozod az olajat, majd jöhet a vízzel felengedés, lassan, miközben egy kanál vagy fakanál segítségével kavarod ezerrel a pár perc után összeálló tésztát. A cél, hogy ne legyen nagyon lágy, de kőkemény sem, nem nyújtjuk, nem öntjük, hanem majd belemerjük egy tepsibe. Mindezt előzze meg egy kis pihi, 5-7 percre gondolok. Ha lejárt, akkor egy sütőpapírral kibélelt erre alkalmas kenyérformába kéne kanalazni, aztán betenni a sütőbe és 180 fokon egy jó 30-40 percig békében hagyni. A kész kenyérkét kihűtsük, majd szeljük, amikor pedig nem zabálunk belőle, akkor tiszta konyharuhába vagy alufóliába csavarva engedjük, hogy élje a saját életét.

ÉNTIPP: Ha valaki túl szeretné kreatívkodni a dolgot, akkor telepakolhatja magvakkal (pl. lenmag) vagy zöldfűszerekkel, én egyiket sem próbáltam, mert nekem így, egyszerűen csodás ő.

A bejegyzés trackback címe:

https://borsiahazban.blog.hu/api/trackback/id/tr317404788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teddybear01 2015.05.05. 06:22:34

Ha az íze is olyan, mint a kinézete, akkor inkább veszek egy teszkós kenyeret. Ez olyan moncs, amit nagyanyám sohasem tett volna az asztalra. Mondjuk ilyet nem is tudott volna csinálni.

borso. 2015.05.05. 07:22:33

@teddybear01: Pontosan, és ez még nem minden, ugyanis emiatt becsukott szemmel sütöm meg, aztán becsukott szemmel eszi meg az egész család, és még az orrunkat is befogjuk, hogy ne érezzük az ízét, egy igazi családi program lett belőle. Teszkó remek ötlet.

csepke 2015.05.05. 10:36:17

hogy függ össze az élesztő meg a narancsbőr? komolyan kérdem

szamaritánus 2015.05.05. 10:45:17

@csepke: ahogy a hülye picsa poszter elképzeli.

pepi75 2015.05.05. 12:23:52

Szerintem jól néz ki. Autentikus darab. És szerintem finom is lehet. Úgyhogy kipróbálom.

spinat 2015.05.05. 13:00:00

már csak azt kell hozzá kitalálni, hogy paleo.

spinat 2015.05.05. 13:00:55

bonyi meg pihi. Na eszem inkább egy csiripörit ubisalival.

2015.05.05. 13:19:57

@spinat: Jól teszed. Abban sincs élesztő. :-D

Nanenáné 2015.05.05. 14:56:56

Az élesztő egy vitaminbomba!

Croma Soma 2015.05.05. 14:58:23

Nagyon NEM paleo! Ahhoz a keményítőt kellene kivenni belőle, meg a glutént.

Ez csak annyival jobb a kelesztett kovászolt kenyereknél, hogy valamivel lassabban emésztődik, bár ez fontos dolog. :)
süti beállítások módosítása