Hol a konyharuhám? Valaki? Hiányzik, még anyától kaptam...oké, nem aludtunk együtt és nem vittem melóba titokban a táskámban. Tiszta szerencse, hogy a legutolsó képem róla, amikor az egyik legmenőbb élesztőmentes kenyeremet közel engedte magához. Ugyanis, ez a kenyér rohadt egészséges, nem gluténmentes, de a narancsbőrfan élesztő szkippelve lett belőle, és azt még nem is említettem, hogy 6,5 perc az összeállítása. Annyi hozzátartozik még a sztorihoz, hogy ő volt a reformétkezésem első alkotása és már akkor tudtam, hogy bandatag lesz, és nem engedem el. Előre szólok, hogy, ha nem vagy nyitott az új ízekre, akkor bele se kezdj, viszont, ha szeretnél egy hájgyilkossal kelni-feküdni, akkor erőltessed meg magad.;)
MIBŐL ÁLL ÖSSZE?
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 dl víz
1/2 teáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál olivaolaj/kókuszzsír olvasztva
ízlés szerint só
HOGYAN LESZ OLYAN, MINT A KÉPEN?
Annyira bonyi lesz, hogy nem. A lisztet, a sót, a szódabikarbónát nagy odafigyeléssel elkevered, belekanalozod az olajat, majd jöhet a vízzel felengedés, lassan, miközben egy kanál vagy fakanál segítségével kavarod ezerrel a pár perc után összeálló tésztát. A cél, hogy ne legyen nagyon lágy, de kőkemény sem, nem nyújtjuk, nem öntjük, hanem majd belemerjük egy tepsibe. Mindezt előzze meg egy kis pihi, 5-7 percre gondolok. Ha lejárt, akkor egy sütőpapírral kibélelt erre alkalmas kenyérformába kéne kanalazni, aztán betenni a sütőbe és 180 fokon egy jó 30-40 percig békében hagyni. A kész kenyérkét kihűtsük, majd szeljük, amikor pedig nem zabálunk belőle, akkor tiszta konyharuhába vagy alufóliába csavarva engedjük, hogy élje a saját életét.
ÉNTIPP: Ha valaki túl szeretné kreatívkodni a dolgot, akkor telepakolhatja magvakkal (pl. lenmag) vagy zöldfűszerekkel, én egyiket sem próbáltam, mert nekem így, egyszerűen csodás ő.