Borsi a házban

Borsi a házban

Gluténmentes kenyér

2015. június 05. - borso.

glutenmentes_kenyer.jpg


Egy kenyér, ami gluténmentes, egy kenyér, amit minimum heti kétszer dobok össze, egy kenyér, aminek az ízéhez hozzá kell szokni, egy kenyér, ami soha nem lesz olyan, mint a bolti. Ja és egy kenyér, aminek összeállítása 3,5 percig tart. Ha gluténpara van, vagy csak szeretsz kísérletezni, akkor hajrá, de nem hazudok, a hozzávalókért tuti be kell ugranod egy bioboltba (bár már majdnem mindenhol beszerezhetőek ezek az alapanyagok).

HOZZÁVALÓK:


3 dl lisztkeverék

nálam: 2 dl barna rizsliszt, 1/2 dl kölesliszt, 1/2 dl lenmagliszt
de! használhatsz hajdinalisztet, zablisztet vagy bármilyen maglisztet
3 evőkanál útifűmaghéj
2 evőkanál lenmag
3-4 evőkanál zabpehely (vigyázz! vitatott a teljes gluténmentessége a zabnak)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál olivaolaj/olvasztott kókuszzsír
3 dl langyos víz

fűszerek, ha szeretnéd

ÖSSZEÁLLÍTÁS:


Annyira iszonyat nehéz dolgod lesz, hogy megfogsz egy tálat, kiméred a liszteket és okosan beleteszel minden száraz hozzávalót ebbe. Kavarsz egy alaposat, majd a vízzel felöntöd, miközben újra kavarod - ha soknak találod a folyadékot, akkor kevergesd még, mert ezek a lisztek nagyon durván felszívják, vagy ha kudarcot érzel, pótold liszttel még. (Nem gyúros a tészta, egy fakanál/kanál segítségével tudod összeállítani.) Amikor ezzel készen vagy, tedd oldalra egy 15 percre, ki kell pihennie az élményeket, addig veheted is elő a kenyérformát, amit kibélelsz majd sütőpapírral és a negyed óra leteltével ebbe belepakolod kanállal a tésztádat. A sütő természetesen előmelegített, ide kell majd betolni őt, hát, úgy 45-50 percre. Szoktam tűpróbázni, ami valójában egy villa vagy fogpiszkáló, a teteje már kopog, ez így okés is, de a belseje soha nem lesz csontszáraz, csak mondom, de a tű megmutatja, ha még kell neki idő. Miután kihűlt, lehet fogyasztani, konyharuhába betekerve, jó pár napig eláll, az sem baj, ha a hűtőben.

Az én titkom: egy ideje se lenmagot, se zabpelyhet nem használok, szóval, enélkül is működik, ja és a lenmagliszt színt ad a kenyérnek, azt szerintem ne túlozd el.

A bejegyzés trackback címe:

https://borsiahazban.blog.hu/api/trackback/id/tr157519186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapmancs 2015.06.05. 15:59:49

Élesztő nincs benne?

tibsi 2015.06.05. 16:15:05

Már elnézést kérek, de ez a barna valami nem igazán hasonlít kenyérre. A zabliszttel egyébként is vigyázni kell, mert nálunk nem garantált a gluténmentessége (szennyeződés miatt). Sajnos 15 éve vagyok gluténmentes diétán, így volt időm kikísérletezni egy egészen kiváló kenyérfélét, ami még úgy is néz ki. Sőt, hűtőben egy hétig is eláll, miközben az állaga alig romlik. Akit érdekel, annak szívesen elküldöm a receptjét, csak jelezze a gmkenyer@gmail.com címen.

Próbálok beszúrni egy képet a kenyérről, ha nem megy, akkor itt megtekinthető:
kepfeltoltes.hu/150605/Keny_r_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

tibsi 2015.06.05. 16:22:29

Lássuk, megjelenik-e a beágyazott kép?
[url=http://kepfeltoltes.hu/view/150605/Keny_r_www.kepfeltoltes.hu_.jpg][img]http://kepfeltoltes.hu/thumb/150605/Keny_r_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img][/url]
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. [url=http://www.kepfeltoltes.hu]http://www.kepfeltoltes.hu[/url]

tibsi 2015.06.05. 16:31:19

Miért is működne, nehogy már jól érezze magát a dolgozó...

borso. 2015.06.05. 17:26:07

@tibsi: Kedves Tibsi!
Semmi gond, de szerintem nem akadjunk le egy kicsit elcseszett képen, szerencsére, ez nem az a kenyér, amit azért készítesz el, mert jól néz ki. Valóban igazad van, sok a vita a zab körül, de mivel nem eldöntött a kérdés, ezért mindenkinek a teste határozza meg, hogyan reagál rá. A szakirodalom is megemlíti, hogy egyed csak, de lehet, hogy nem ezer százalékos a mentessége. Igazad van, kiegészítem az anyagot, nehogy megtévessze azokat, akik kezdő szakácsok és gluténérzékenyek.
Köszi az email címedet, arra buzdítok mindenkit, hogy aki szebb kenyeret szeretni, mert ugye, nagyon fontos az esztétikum, az írjon Tibsinek.:)

borso. 2015.06.05. 17:26:40

@Tapmancs: Helloka, nem kell bele élesztő, ez is az előnye.

tibsi 2015.06.05. 17:56:06

@borso.: Nem azért sütöm a kenyeret, mert jól néz ki, hanem azért, mert ehető, és egy hétig is eláll a hűtőben. Egy szelete megpirítva mesefinom, a normál kenyér a közelébe sem ér.

Ami a test reagálását illeti a gluténra, ez nem úgy működik, hogy az arra érzékenyeknél azonnal tüneteket produkál. A legtöbb esetben képes észrevétlen maradni, és csak akkor jelentkezik, ha valamiért legyengül az immunrendszer. Ezt okozhatja lelki vagy testi trauma. Nálam egy baleset után jelentkezett a dhd bőrtünet, így derült ki a dolog.
A bélrendszeri daganatok magas száma mögött ilyen felderítetlen gluténérzékenység áll, ebben biztos vagyok. Sokkal több ember gluténérzékeny, mint ahányan diétáznak.

hümhüm 2015.06.05. 18:07:29

Tibsi, gratula, tényleg jól néz ki. A színe alapján elég jóízű is lehet. Ha elküldöd a receptet, kipróbálom.
Minden tiszteletem a saját recepttel kísérletezőknek, de a 99%-ának az a baja, hogy vagy az íze, vagy az állaga nem jó. No persze, rengeteg idő és pénz kell ahhoz, hogy pontosan kikísérletezzen valaki egy igazán jó összetételt. Én az utóbbi 30 évben több, mint 20 féle előre kevert kenyérport próbáltam ki és végül az alábbiak maradtak:
1. Beiker (spanyol). Ebből nagyon magas, nagyon foszlós fehér bélű kenyér készíthető mind sütőben, mind kenyérsütő gépben. Az íze szerintem a legjobb, nem érződik sem a rizsliszt, sem a kukoricaliszt jellegzetes íze. Frissen sülve jobb, mint a búzakenyér.
2. Nutri Free kenyérpor (búzakeményítő nélküli). Szintén magas, rostosabb, fehér bélű kenyér készíthető. Nagyon jó ízű, frissen jobb a búzakenyérnél. a kukoricaliszt íze szinte egyáltalán nem érződik.
3. Schaer Mix B kenyérpor. A Nutri Free-hez hasonló minőségű kenyér készíthető belőle, de a kukoricaliszt és a rizsliszt íze kicsit érződik, de ettől függetlenül nagyon jó.
A piacon kapható többi kenyérpor keverékből ezekhez képest jóval körülményesebben illetve sokkal gyengébb minőségben lehet kenyeret készíteni.
Ezeket lehet egymás közt keverni, és így kialakítani a nekünk megfelelő kenyeret, amelyeket simán pamutkendőbe tekerve kb. egy hétig el lehet tartani (hűtés nélkül is), akár nyári melegben is. Persze, a levegő páratartalmától függően 3-4 nap múlva szárazabb lesz, de akkor pirítva kell fogyasztani. Ja, és mind élesztővel készül, viszont tojás nélkül, tej sem kell bele. Én az olajból a szőlőmag olajat ajánlom, 500 g liszthez 1 max.2 evőkanálnyit. Aki élesztő helyett csak szódabikarbónát használ, annak sajnos a kenyere elég sajátos, fojtó szagú lesz, és az íze sem lesz a topon.
Műveleti idők:
keverés: 10-15 perc (hogy jó sok levegő kerüljön bele)
kelesztés: 20-30 perc (hőmérséklettől függően)
sütés: sütőben kb. 1 óra, gépben 1-1.5 óra, mennyiségtől és teljesítménytől függően.
Ezekkel 1 kg kenyér kb. 900-1000.-Ft-ra jön ki, amely jelentősen olcsóbb, mint a készen kapható gluténmentes kenyerek, bár biztosan drágábbak, mint a házilag kevert anyagokból készítettek.

borso. 2015.06.05. 18:41:00

@tibsi: Maximálisan egyetértek veled mindenben. Nem arra gondoltam, hogy valaki zabot eszik kétpofára és akkor hirtelen majd kijön valami tünet, hanem arra, hogy ha valaki diagnosztizált gluténérzékeny és véletlen belefut egy zabtartalmú kenyérbe, akkor majd ott fog jelezni a teste. És tényleg köszi, hogy segítesz azzal, hogy ajánlasz egy receptet, mire én is megtaláltam azt, ami nekem ideális, már majdnem megőrültem.

borso. 2015.06.05. 18:41:38

@hümhüm: Zseniális ez az összefoglaló, nagyon köszi!!!
süti beállítások módosítása