Borsi a házban

Borsi a házban

Eperkeksz

2015. május 11. - borso.

eperkeksz.jpg

Vitathatatlanul itt az eperszezon - mekkora duma, főleg, ha még el is hisszük, hogy a piaci magyar szamóca, nem görög eper. A fények kiválóak, jobbak, mint a hipermarketekben a paradicsomok felett, a színével sem lehet gondunk, hiszen eperpiros, a meglepetés otthon jön, vajon vízízű lesz vagy savanyú, esetleg 18 szemből egyetlen édeskés. Az én sztorimban az eper mézédes görög és magyar táblát kapott a piacon, perszehogy megvettem, az íze kamu volt, viszont a kekszemen remekül mutat és nem is baj, hogy most kivételesen savanyúbb volt a kelleténél. A keksz alapját innen szedtem össze. Viszont se cukrot, se tojást, se fehér lisztet nem tettem bele, még csak nem is gondoltam rá.

HOZZÁVALÓK:

15 dkg zabpehelyliszt (sima zabpehely ledarálva)
5 dkg barna rizsliszt (lehet ez is zabpehely)
10 dkg vaj
1 db banán (tojás helyett)
vanília aroma
csipet só
kevés víz (nálam 2 evőkanál rizstej volt)
15 szem eper (kb)

ELKÉSZÍTÉS MENETE:

Ahogy direkt oda is írtam, nem veszek én zabpehelylisztet, sokkal költséghatékonyabb megoldás, ha megfogom és aprítógépben, még nem is csak kávédarálóban, gyorsan összeállítom az alapot. Liszt ledarál, rizsliszt hozzátesz - hatalmas titok, de lehet csak zabpehelyliszt vagy tönköly-, esetleg fehérliszt, de utóbbit le sem írtam - hozzádobod a vajat hidegen, majd a villával összenyomott banánt, só és aroma, kész az első lépés. Következőkben összegyúrod, közben beleküldheted a kis folyadékot, ha eltúlzod, akkor liszttel javíthatsz. Miután megvan a gombócod, kisebb rudat formálsz belőle, folpackba belecsavarod és mehet a fagyasztóba egy 15-20 percre (időt spórolok csak). Ha nagyon nem akarod ezt, akkor ne tedd fagyasztóba, csak formálj gombócokat, lapítsd ki kézben és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. Ha betetted, akkor vedd ki, ha jól kihűtötted, akkor iszonyat könnyen vágj belőle szeleteket és ugyanígy sütőpapír, tepsi. Most jönnek a felszeletelt eperszemek, ezeket jól megfogod és belenyomkodod, nem izomból, sőt, inkább csak ráteszed a kekszek tetejére. Mehet a sütődbe bele, 15 perc kb., 160-180 fok, csekkold és ha pirult jöhet is ki.

BORSITIPP: Ha nem bírod, akkor menjen bele 10 dkg cukor, és ha tojásfüggő vagy banángyűlölő vagy, vagy csak nincs otthon, akkor menjen egy tojássárgája a tésztába.

A bejegyzés trackback címe:

https://borsiahazban.blog.hu/api/trackback/id/tr317449034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tünde Belley 2015.05.12. 05:54:44

Gyönyörű és ötletes! Nem beszélve róla,hogy egészséges! Köszönet érte! :)
süti beállítások módosítása