Borsi a házban

Borsi a házban

Utolsó kommentek:

2015.06.12. 15:14:28

nekem elektromos sütőben egyből nyitva, nem lefedve + grillfunkció, és max fél óra teljesen lepirul. Érdemes beirdalni, de nem a szálkák miatt (a pisztráng szálkáit le lehet nyelni, csak a nagy bordaszálkákra kell vigyázni), hanem a fűszerek jobban átjárják és a mély irdalás miatt jobban átpirul az egész hal, nem gőzölt lesz belül...

Bejegyzés: Citromos-fokhagymás sült pisztráng

Reman 2015.06.12. 12:35:33

Szia.

Szerintem, ha ennyi ideig tartod a halat a sütőben, akkor maximum 150 fokon sütöd. Azaz a hal magas víztartalma miatt csak párolod.

Hozzáértők azt mondják, hogy egybensült húst 12-15 percig / cm kell sütni 180 fokon (légkeverés nélkül)

Egyben halra 3 perc / cm szerintem az ideális, de ezt maximum hőfokon, előmelegített sütőben! Próbáld ki, szerintem érdemes! :)

Bejegyzés: Citromos-fokhagymás sült pisztráng

borso. 2015.06.05. 18:41:38

@hümhüm: Zseniális ez az összefoglaló, nagyon köszi!!!

Bejegyzés: Gluténmentes kenyér

borso. 2015.06.05. 18:41:00

@tibsi: Maximálisan egyetértek veled mindenben. Nem arra gondoltam, hogy valaki zabot eszik kétpofára és akkor hirtelen majd kijön valami tünet, hanem arra, hogy ha valaki diagnosztizált gluténérzékeny és véletlen belefut egy zabtartalmú kenyérbe, akkor majd ott fog jelezni a teste. És tényleg köszi, hogy segítesz azzal, hogy ajánlasz egy receptet, mire én is megtaláltam azt, ami nekem ideális, már majdnem megőrültem.

Bejegyzés: Gluténmentes kenyér

hümhüm 2015.06.05. 18:07:29

Tibsi, gratula, tényleg jól néz ki. A színe alapján elég jóízű is lehet. Ha elküldöd a receptet, kipróbálom.
Minden tiszteletem a saját recepttel kísérletezőknek, de a 99%-ának az a baja, hogy vagy az íze, vagy az állaga nem jó. No persze, rengeteg idő és pénz kell ahhoz, hogy pontosan kikísérletezzen valaki egy igazán jó összetételt. Én az utóbbi 30 évben több, mint 20 féle előre kevert kenyérport próbáltam ki és végül az alábbiak maradtak:
1. Beiker (spanyol). Ebből nagyon magas, nagyon foszlós fehér bélű kenyér készíthető mind sütőben, mind kenyérsütő gépben. Az íze szerintem a legjobb, nem érződik sem a rizsliszt, sem a kukoricaliszt jellegzetes íze. Frissen sülve jobb, mint a búzakenyér.
2. Nutri Free kenyérpor (búzakeményítő nélküli). Szintén magas, rostosabb, fehér bélű kenyér készíthető. Nagyon jó ízű, frissen jobb a búzakenyérnél. a kukoricaliszt íze szinte egyáltalán nem érződik.
3. Schaer Mix B kenyérpor. A Nutri Free-hez hasonló minőségű kenyér készíthető belőle, de a kukoricaliszt és a rizsliszt íze kicsit érződik, de ettől függetlenül nagyon jó.
A piacon kapható többi kenyérpor keverékből ezekhez képest jóval körülményesebben illetve sokkal gyengébb minőségben lehet kenyeret készíteni.
Ezeket lehet egymás közt keverni, és így kialakítani a nekünk megfelelő kenyeret, amelyeket simán pamutkendőbe tekerve kb. egy hétig el lehet tartani (hűtés nélkül is), akár nyári melegben is. Persze, a levegő páratartalmától függően 3-4 nap múlva szárazabb lesz, de akkor pirítva kell fogyasztani. Ja, és mind élesztővel készül, viszont tojás nélkül, tej sem kell bele. Én az olajból a szőlőmag olajat ajánlom, 500 g liszthez 1 max.2 evőkanálnyit. Aki élesztő helyett csak szódabikarbónát használ, annak sajnos a kenyere elég sajátos, fojtó szagú lesz, és az íze sem lesz a topon.
Műveleti idők:
keverés: 10-15 perc (hogy jó sok levegő kerüljön bele)
kelesztés: 20-30 perc (hőmérséklettől függően)
sütés: sütőben kb. 1 óra, gépben 1-1.5 óra, mennyiségtől és teljesítménytől függően.
Ezekkel 1 kg kenyér kb. 900-1000.-Ft-ra jön ki, amely jelentősen olcsóbb, mint a készen kapható gluténmentes kenyerek, bár biztosan drágábbak, mint a házilag kevert anyagokból készítettek.

Bejegyzés: Gluténmentes kenyér

tibsi 2015.06.05. 17:56:06

@borso.: Nem azért sütöm a kenyeret, mert jól néz ki, hanem azért, mert ehető, és egy hétig is eláll a hűtőben. Egy szelete megpirítva mesefinom, a normál kenyér a közelébe sem ér.

Ami a test reagálását illeti a gluténra, ez nem úgy működik, hogy az arra érzékenyeknél azonnal tüneteket produkál. A legtöbb esetben képes észrevétlen maradni, és csak akkor jelentkezik, ha valamiért legyengül az immunrendszer. Ezt okozhatja lelki vagy testi trauma. Nálam egy baleset után jelentkezett a dhd bőrtünet, így derült ki a dolog.
A bélrendszeri daganatok magas száma mögött ilyen felderítetlen gluténérzékenység áll, ebben biztos vagyok. Sokkal több ember gluténérzékeny, mint ahányan diétáznak.

Bejegyzés: Gluténmentes kenyér

borso. 2015.06.05. 17:26:40

@Tapmancs: Helloka, nem kell bele élesztő, ez is az előnye.

Bejegyzés: Gluténmentes kenyér

borso. 2015.06.05. 17:26:07

@tibsi: Kedves Tibsi!
Semmi gond, de szerintem nem akadjunk le egy kicsit elcseszett képen, szerencsére, ez nem az a kenyér, amit azért készítesz el, mert jól néz ki. Valóban igazad van, sok a vita a zab körül, de mivel nem eldöntött a kérdés, ezért mindenkinek a teste határozza meg, hogyan reagál rá. A szakirodalom is megemlíti, hogy egyed csak, de lehet, hogy nem ezer százalékos a mentessége. Igazad van, kiegészítem az anyagot, nehogy megtévessze azokat, akik kezdő szakácsok és gluténérzékenyek.
Köszi az email címedet, arra buzdítok mindenkit, hogy aki szebb kenyeret szeretni, mert ugye, nagyon fontos az esztétikum, az írjon Tibsinek.:)

Bejegyzés: Gluténmentes kenyér

tibsi 2015.06.05. 16:31:19

Miért is működne, nehogy már jól érezze magát a dolgozó...

Bejegyzés: Gluténmentes kenyér

tibsi 2015.06.05. 16:22:29

Lássuk, megjelenik-e a beágyazott kép?
[url=http://kepfeltoltes.hu/view/150605/Keny_r_www.kepfeltoltes.hu_.jpg][img]http://kepfeltoltes.hu/thumb/150605/Keny_r_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img][/url]
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. [url=http://www.kepfeltoltes.hu]http://www.kepfeltoltes.hu[/url]

Bejegyzés: Gluténmentes kenyér

tibsi 2015.06.05. 16:15:05

Már elnézést kérek, de ez a barna valami nem igazán hasonlít kenyérre. A zabliszttel egyébként is vigyázni kell, mert nálunk nem garantált a gluténmentessége (szennyeződés miatt). Sajnos 15 éve vagyok gluténmentes diétán, így volt időm kikísérletezni egy egészen kiváló kenyérfélét, ami még úgy is néz ki. Sőt, hűtőben egy hétig is eláll, miközben az állaga alig romlik. Akit érdekel, annak szívesen elküldöm a receptjét, csak jelezze a gmkenyer@gmail.com címen.

Próbálok beszúrni egy képet a kenyérről, ha nem megy, akkor itt megtekinthető:
kepfeltoltes.hu/150605/Keny_r_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Bejegyzés: Gluténmentes kenyér

Tapmancs 2015.06.05. 15:59:49

Élesztő nincs benne?

Bejegyzés: Gluténmentes kenyér

borso. 2015.06.02. 15:43:18

@Túrós: szerintem alapból szar volt a paradicsom íze, az elronthatja:)

Bejegyzés: Házi tortillachips

Túrós (törölt) 2015.06.02. 15:31:43

én nemtom, de egyszer próbáltam paradicsomos salsát csinálni de egy nagy rakás vízízű ehetetlen semmi lett belőle

Bejegyzés: Házi tortillachips

Tünde Belley 2015.05.12. 05:54:44

Gyönyörű és ötletes! Nem beszélve róla,hogy egészséges! Köszönet érte! :)

Bejegyzés: Eperkeksz

Croma Soma 2015.05.05. 14:58:23

Nagyon NEM paleo! Ahhoz a keményítőt kellene kivenni belőle, meg a glutént.

Ez csak annyival jobb a kelesztett kovászolt kenyereknél, hogy valamivel lassabban emésztődik, bár ez fontos dolog. :)

Bejegyzés: Élesztőmentes tönkölybúzakenyér

Nanenáné 2015.05.05. 14:56:56

Az élesztő egy vitaminbomba!

Bejegyzés: Élesztőmentes tönkölybúzakenyér

2015.05.05. 13:19:57

@spinat: Jól teszed. Abban sincs élesztő. :-D

Bejegyzés: Élesztőmentes tönkölybúzakenyér

spinat 2015.05.05. 13:00:55

bonyi meg pihi. Na eszem inkább egy csiripörit ubisalival.

Bejegyzés: Élesztőmentes tönkölybúzakenyér

spinat 2015.05.05. 13:00:00

már csak azt kell hozzá kitalálni, hogy paleo.

Bejegyzés: Élesztőmentes tönkölybúzakenyér
süti beállítások módosítása