Egy kenyér, ami gluténmentes, egy kenyér, amit minimum heti kétszer dobok össze, egy kenyér, aminek az ízéhez hozzá kell szokni, egy kenyér, ami soha nem lesz olyan, mint a bolti. Ja és egy kenyér, aminek összeállítása 3,5 percig tart. Ha gluténpara van, vagy csak szeretsz kísérletezni, akkor hajrá, de nem hazudok, a hozzávalókért tuti be kell ugranod egy bioboltba (bár már majdnem mindenhol beszerezhetőek ezek az alapanyagok).
HOZZÁVALÓK:
3 dl lisztkeverék
nálam: 2 dl barna rizsliszt, 1/2 dl kölesliszt, 1/2 dl lenmagliszt
de! használhatsz hajdinalisztet, zablisztet vagy bármilyen maglisztet
3 evőkanál útifűmaghéj
2 evőkanál lenmag
3-4 evőkanál zabpehely (vigyázz! vitatott a teljes gluténmentessége a zabnak)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál olivaolaj/olvasztott kókuszzsír
3 dl langyos víz
só
fűszerek, ha szeretnéd
ÖSSZEÁLLÍTÁS:
Annyira iszonyat nehéz dolgod lesz, hogy megfogsz egy tálat, kiméred a liszteket és okosan beleteszel minden száraz hozzávalót ebbe. Kavarsz egy alaposat, majd a vízzel felöntöd, miközben újra kavarod - ha soknak találod a folyadékot, akkor kevergesd még, mert ezek a lisztek nagyon durván felszívják, vagy ha kudarcot érzel, pótold liszttel még. (Nem gyúros a tészta, egy fakanál/kanál segítségével tudod összeállítani.) Amikor ezzel készen vagy, tedd oldalra egy 15 percre, ki kell pihennie az élményeket, addig veheted is elő a kenyérformát, amit kibélelsz majd sütőpapírral és a negyed óra leteltével ebbe belepakolod kanállal a tésztádat. A sütő természetesen előmelegített, ide kell majd betolni őt, hát, úgy 45-50 percre. Szoktam tűpróbázni, ami valójában egy villa vagy fogpiszkáló, a teteje már kopog, ez így okés is, de a belseje soha nem lesz csontszáraz, csak mondom, de a tű megmutatja, ha még kell neki idő. Miután kihűlt, lehet fogyasztani, konyharuhába betekerve, jó pár napig eláll, az sem baj, ha a hűtőben.
Az én titkom: egy ideje se lenmagot, se zabpelyhet nem használok, szóval, enélkül is működik, ja és a lenmagliszt színt ad a kenyérnek, azt szerintem ne túlozd el.