Vannak azok a napok, amikor még véletlenül sincs kedvem komolyabban nyomulni a konyhában, sőt, ahhoz sincs kedvem, hogy az éhségemet sokszáz recept bámulásával csillapítsam. Ebben az esetben pontosan annyira vagyunk bénák, mint amikor éhesen megyünk bevásárolni. Otthon meg majd megy a levegőkapkodás meg a blokk eldugása, másnap pedig nem győzzük lehetőleg oldalról csekkolni a hasunkat, hogy basszus, ez meg mi, hát mekkora lett. Most akkor villámgyorsan elhessegetném ezt a botrányos képet, és elmesélném, hogyan is lehet betúrni egy jó vacsit, amihez nem kell más, mint víz, liszt és hagyma. Ami izgalmas benne, hogy fehér liszt felejtő, éljen a tönköly, és, ha elbújt a hűtőben többféle hagyma is, akkor hajrá, elrontani nem fogjátok. És előre köszönöm, igen, odapirult, legyen ez a példa, hogy túl lehet sütni, hibázni ér.
ENÉLKÜL BELE SE KEZDJ:
10-15 dkg tönkölybúzaliszt
2 dl víz
póréhagyma
fokhagyma
újhagyma
lilahagyma
kókuszzsír (jöhet bármilyen olaj)
himalája só
ELKÉSZÍTÉS:
Első körben ki kellene méricskézni a lisztet, beletenni egy tálba, kicsit sózni és szépen-okosan felönteni a vízzel, miközben kevered és kevered és kezd már összeállni és egyszercsak lesz belőle egy kis gombócod. A liszt és a víz mennyisége szabad szemmel érzékelhető, ha sok vizet öntöttél rá, akkor valami kéne, ami felveszi, tehát még liszt. Jöhet a deszka, meg a nyújtófa vagy akár a remek módszer a két folpackdarab és közé a tészta, így menőbb és problémamentesebb kinyújtani. Kedv, hangulat és a kéróban megtalálható tepsik méretétől függően lődd be a tészta nagyságát - nekem az jött be, hogy kb. 2 cm vastag volt. Ezt most jól otthagyod magára, ellesz hidd el, és a feldarabolt hagymákat sorban, egymás után a felhevített kókuszzsírban üvegesre párolod és sózod, mert az klassz. Félrehúzód és kapsz egy percet, hogy a sütőpapírral kibélelt tepsibe egy csodás mozdulattal átemeld a tésztádat. Ha ezt teljesítetted, akkor rá kellene pakolászni a hagymákat, majd 15-20 percre jól betolni a sütőbe. Én a 180 fokot preferáltan, aztán rátoltam 200 fokra, és nem hazudok, közben villával ellenőrizgettem a tésztát, mert ugye, kissé nedvesnek tűnhet a hagymalé miatt, de nem kell túlpörögni, meglesz.